Bedankt voor je feedback.
Je hebt dit product zojuist aan je verlanglijst toegevoegd.
Je hebt dit product zojuist van je verlanglijst verwijderd.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Je verlanglijst is vol. Verwijder producten om andere producten toe te voegen.
Weet je zeker dat je je vergelijkingslijst wilt wissen?
Je kunt alleen producten uit dezelfde categorie vergelijken.
Je hebt zojuist een product toegevoegd om te vergelijken. Ga verder!
Het product is verwijderd uit je vergelijkingslijst.
Je vergelijkingslijst is vol.
Er staat maar één product op je lijst. Voeg meer producten toe om te vergelijken.

3 min lezen

Hoe moet ik de energielabels van vaatwasmachines interpreteren?

Hoe moet ik de energielabels van vaatwasmachines interpreteren?
Hoe moet ik de energielabels van vaatwasmachines interpreteren?

 

 

Energielabels bieden waardevolle informatie over een product. Laten we eens nader bekijken wat voor informatie erop staat.

 

 

 

Wat is een Europees energielabel?

 

EU-energielabels maken deel uit van de standaard energie-efficiëntiewaarden die door de Europese Unie voor huishoudelijke toestellen worden uitgegeven. In 1994 verscheen het eerste huishoudelijke toestel met Europees energielabel op de markt. Sindsdien zijn er steeds meer toestelcategorieën in de Europese energiewetgeving opgenomen. De labels zijn al verschillende keren bijgewerkt. 

 

Het doel van de EU-energielabels is het verlagen van het energieverbruik van huishoudelijke toestellen in Europa. Dit gebeurt op twee manieren: 

 

1. Klanten duidelijke vergelijkingscriteria geven en ze helpen om energie-efficiëntere producten te kiezen, en 

2. Bedrijven aanmoedigen om te investeren in het ontwikkelen van steeds energie-efficiëntere producten. 

 

Energielabels bevatten waardevolle informatie, zoals het jaarlijkse energieverbruik, het geluidsniveau en het vermogen van een toestel. Deze kleine labels bevatten een samenvatting van alle dingen waar u rekening mee moet houden wanneer u op zoek bent naar een nieuwe vaatwasmachine.

 

 

 

Wat staat er op het energielabel van de vaatwasmachine?

 

Hier ziet u een voorbeeld van een EU-energielabel voor vaatwasmachines en leest u wat de symbolen en cijfers betekenen: 

 

Lees verder en ontdek wat de verschillende classificaties en waarden precies betekenen.

 

 

 

01.

Energieklasse (A+++ tot D)

 

De energieklasse van vaatwasmachines varieert van A+++ tot en met D en de grootste vaatwasmachines zijn over het algemeen het meest efficiënt. Vergeet echter niet dat de machine vol moet zijn voor het laagste energie- en waterverbruik per lading.

 

Een van de belangrijkste componenten voor de efficiëntie van een vaatwasmachine is de invertermotor. Kies voor een vaatwasmachine met een borstelloze motor. Deze zijn efficiënter en stiller dan andere typen motoren.

 

 

 

02.

Jaarlijks energieverbruik (kWh/jaar)

 

Energielabels voor vaatwasmachines geven ook een schatting van het jaarlijkse energieverbruik, maar de nauwkeurigheid van deze schatting is afhankelijk van hoe vaak u het toestel gebruikt. Voor vaatwasmachines is de jaarlijkse schatting van het energieverbruik gebaseerd op 280 standaard wascycli per jaar, wat neerkomt op ongeveer 5 wascycli per week. 

 

Uw eigen wasgewoonten hebben een grote invloed op de werkelijke hoeveelheid elektriciteit die de vaatwasmachine verbruikt. Door het jaarlijkse energieverbruik van een vaatwasmachine te vermenigvuldigen met de elektriciteitskosten per kWh in uw regio, krijg u toch een goed idee van de kosten van het toestel op jaarbasis. 

 

 

 

03.

Jaarlijks waterverbruik (liter per jaar)

 

Energielabels voor vaatwasmachines geven ook een schatting van het jaarlijkse waterverbruik, meestal tussen 3300 en 3600 liter per jaar. Ook dit is weer gebaseerd op 280 standaard wascycli per jaar.

 

 

 

04.

Droogefficiëntieklasse (A tot en met G)

 

De droogefficiëntie van vaatwasmachines varieert van A tot en met G en geeft aan hoe efficiënt de vaatwasmachine werkt tijdens het drogen.

 

 

 

05.

Capaciteit (couverts)

 

De capaciteit van de vaatwasmachine wordt uitgedrukt in couverts. Eén couvert bestaat uit een groot bord, een dessertbordje, één glas, een soepkom, een theekop en -schotel en bestek.

 

 

 

06.

Geluidsniveaus (dB)

 

Tot slot wordt ook het geluidsniveau van het toestel aangegeven op het energielabel. De meeste moderne machines hebben een geluidsniveau van ongeveer 40-55 dB. Als u een referentiekader nodig hebt: een normaal gesprek heeft een geluidsniveau van ongeveer 60 dB en als uw huistelefoon gaat, produceert dat ongeveer 80 dB. 

 

 

 

Waarom is energie-efficiëntie belangrijk?

 

Om twee redenen:

 

1. Uw eigen huishoudbudget en 

2. Het milieu 

 

Vaatwasmachines met een hogere energieklasse zijn vaak iets duurder, maar verbruiken minder energie. Door over te stappen op een energiezuinige vaatwasmachine kunt u uw energiekosten met wel 50% verlagen en die eerste investering in een paar jaar terugverdienen. 

 

Energiekosten zijn wereldwijd snel gestegen. De moderne samenleving verbruikt steeds meer energie, terwijl de energiebronnen schaarser worden. Volgens de Europese Commissie kunnen de besparingen gedurende de levensduur van het toestel oplopen tot wel 300 euro. En dan zijn de prijsverhogingen in die tijd nog niet eens meegerekend.   

 

Misschien denkt u wel dat één vaatwasmachine nauwelijks verschil zal maken. U moet ze echter allemaal bij elkaar optellen. Energie-efficiëntie is belangrijker dan ooit nu onze natuurlijke hulpbronnen afnemen en de effecten van de mens op de natuur steeds meer toenemen. 

 

Als alle inwoners van Europa een energiezuinige vaatwasmachine zouden hebben, zou elk jaar 2 TWh (dus 2.000.000.000 kWh!) aan elektriciteit kunnen worden bespaard.  

 

 

Wilt u liever iemand spreken?

Beko