Het huishouden… in ons drukke leven stopt dat gewoon nooit. Draaien we volle bak drie machines in het weekend, staat er 's anderendaags alweer een overvolle wasmand op ons te wachten. Komt de poetsvrouw langs of hebben we zelf onze vloeren geboend, is daar ’s avonds na de passage van de orkaan ‘kinderen’ niets meer van te zien. Over deze never ending stories hebben we het samen met huishoudtoestellenfabrikant Beko de komende weken. En gaan we met jullie op zoek naar dé meest tijd- én budgetvriendelijke tips. Vandaag: de dagelijkse struggle in de keuken, en hoe jullie dat aanpakken!
We lanceerden een tijdje terug een oproep via Facebook tot het delen van getuigenissen en oh boy: dit onderwerp leeft. Elke dag koken lijkt wel een centraal thema te zijn in onze dagelijkse work/life - rush. En wat blijkt? Er zijn toch wel wat rode draden te trekken in jullie aanpak. Zo zijn er volgens ons zes 'prototypes' van koks te onderscheiden, elk met hun specifieke kenmerken én voor- en nadelen.
DE PLANNER VERSUS DE IMPROVISATOR
'Discipline en Dedication': het is niet alleen het motto van een stelletje gekke veiligheidsagenten, maar ook dat van de planner-kok. Uitgekiend organisator die hij is, stelt deze kok elke week netjes zijn menu en dito boodschappenlijstje op. Sommigen onder hen gaan helemaal all the way en stellen dat lijstje op volgens de volgorde van passage door de winkelrekken, of laten hun bestelling op voorhand klaarmaken. Ubergedisciplineerd, we zeiden het al.
Zelfbeheersing is hét codewoord van deze meester-organisator en impulsaankopen zijn hem dan ook vreemd. Je zal hem niet snel betrappen met een paar overbodige preistengels in de winkelkar, gewoon omdat die in promotie stonden. Plannen en besparen gaan dan ook hand in hand:
‘Een menu opstellen is budget- en tijdbesparend, en we verminderen er ook onze afvalberg mee!’
Uit ons klein bescheiden onderzoekje blijkt dat de meerderheid onder jullie planners zijn én dat de diepvriezer jullie grootste vriend is. Er wordt op vrije momenten tegen de sterren op gekokereld en ingevroren:
Elke: 'Tijdens de schoolvakanties maak ik grote hoeveelheden stoofvlees of hutsepot, die ik dan per portie invries om het hele jaar door te gebruiken. Mijn wintervoorraad noem ik dat!'
De improvisator daarentegen denkt eerder 'à la minute, à la goesting'. Loopt daardoor meestal enkele keren per week de winkel binnen en buiten en graait daarbij mee wat zijn zin (en hongerige maag) hem ingeeft. Af en toe ervaart hij een klein stresske, maar dat weegt niet op tegen de ongedwongenheid en de flexibiliteit, zoals Anais ook beaamt: ‘Het geplan haalt de spontaniteit uit mijn koken. Bovendien moet ik omgaan met te veel onbekende factoren, waardoor er soms een maaltijd wegvalt of er extra personen mee-eten. Net door niet te plannen, hoef ik geen eten weg te gooien.'
En als alles in de soep draait, is ook hier de ijskast jullie redder in nood. Ingevroren restjes of 'one pot wonders' blijken vaak lifesavers te zijn. Liesbet: 'Ik verspil geen seconde aan het maken van een planning, maar ik heb altijd redmiddelen zoals wokreepjes of rode biet achter de hand waar ik wel iets mee op tafel kan toveren.'
DE VERSMARKT-ADEPT VERSUS DE KANT-EN-KLAAR- LIEFHEBBER
De versmarkt-adept houdt van puurheid en eerlijkheid. Er wordt naar believen gewinkeld bij de bio-boer, de lokale slager of de markt (voor seizoensgroenten uiteraard!). ‘Eigen kweek’ rolt vaak over deze koks lippen. Vaak heeft hij een grote moestuin ter beschikking, waar er met veel liefde verse tomaten, pompoenen en radijzen worden geoogst.
Toch blijven deze adepten ook rationalisten (lees: ouders met weinig tijd) en worden er dus massaal verse groenten ingevroren. Ze gaan total loss op wecken, versnijden en verpakken, en maken sauzen, smoothies en soepen dat het een lieve lust is. En hup, allemaal de vriezer in! Als het maar (di)vers is!
Hilde: 'Wij nemen elke week een groentepakket in de plaatselijke bio-winkel. Op basis hiervan maken we regelmatig verse soep en vriezen die dan in, zodat er elke dag voor de warme maaltijd een bord soep gegeten kan worden.’
Voor de kant-en- klaarliefhebber hoeft het allemaal niet vers te zijn. Diepvriesproducten to the win hier! Sommigen doen dit uit gemak, zoals Ilse: 'Wij kopen altijd diepvriesgroenten- en vlees 'in't groot' en baseren ons menu daarop. Easy!' Anderen verkiezen dit dan weer omwille van de smaak. Ine: 'Ik vind ingevroren spinazie 'uit het pakske' veel lekkerder dan verse.' Wisten jullie trouwens dat diepvriesgroenten evenveel vitaminen en mineralen bevatten dan de verse variant, en dus even gezond zijn? Bye bye schuldgevoel, zeggen wij!!
DE VLAAMSE KOST - PURIST VERSUS DE AANHANGER VAN HET CULINAIR EXOTISME
De Vlaamse kost purist zweert bij de oerdegelijke keuken van eigen bodem. Vol-au-vent, stoofvlees of balletjes in tomatensaus: 'Never change a winning team!', denkt deze kok. En met reden, want het is deze kost die zeer vlot door de kindermondjes gaat. Zo blijkt spaghetti bolognaise nog steeds de ultieme numero uno te zijn op jullie menu... en in jullie diepvries.
Tineke: 'Een keer per maand maak ik een grote ketel spaghettisaus die ik dan invries. We eten daar één keer per week van, en kunnen daarmee dus wel even verder!'
Zijn tegenhanger, de aanhanger van het culinair exotisme, is - we geven het toe - nogal een eenzaat. In een wereld vol slashparents die zweren bij tradities is hij met zijn voorliefde voor quinoa, halloumi en linzen nogal een vreemde eend in de bijt. Deze kok kunnen we gerust ook een volhoudertje noemen, want hij diende al menige malen lange tanden en boegeroep aan tafel te doorstaan. De enkelingen die er zich wél aan wagen, zijn nogal overtuigd van hun keuze. Bij hen ligt vooral de focus op het aanleren van een zo breed mogelijk smaakpallet:
Servaas: ‘Ik vind dat mijn kinderen alles moeten leren eten. Wij maken gerechten klaar die wij lekker vinden, zoals couscous of mezze, en maken voor hen geen andere maaltijd klaar. Ons motto is: ‘Ze mogen kiezen hoeveel ze eten, maar proeven zullen ze!’. Maar deze vader geeft ook in alle eerlijkheid ook toe dat er niet élke dag à la Ottolenghi gekookt wordt. Servaas: 'We hebben hier altijd fishsticks en diepgevroren erwtjes in de ijskast steken. Favo van onze jongste. Toch één keer per week dat zijn bord echt leeg gegeten wordt'.
WELKE KOK JE OOK BENT, BEKO HEEFT DE OPLOSSING!
Op welke manier ook we dat koken aanpakken, in onze dagelijkse strijd als slashparent/kok is een goed werkende diepvries onmisbaar. En wat als wij je nu vertellen dat Beko een superhandig flexibel systeem heeft ontwikkeld dat koel- en ijskast combineert? De frigo’s beschikken over multizones; dat zijn dus lades waarin je de temperatuur naar believen kunt aanpassen. Je kan dus zelf - en we herhalen het - in de koelkast kiezen of je licht wilt invriezen, helemaal wilt vriezen of enkel wilt koelen. Bovendien blijven dankzij de Everfresh-technologie groenten en fruit tot 30 (!) dagen vers! Klinkt als muziek in onze ouderlijke neen-ik-wil-die-banaan-niet-eten-want-die-is-rot oren, niet?
-Tekst en bepaalde beelden zijn onder rechten van MaisonSlash en in samenwerking met Beko-