Energielabels bieden waardevolle informatie over een product. Laten we eens nader bekijken wat voor informatie er op staat.
Wat is een Europees energielabel?
EU-energielabels maken deel uit van de standaard energie-efficiëntiewaarden die door de Europese Unie voor huishoudelijke apparaten worden uitgegeven. In 1994 verscheen het eerste huishoudelijke apparaat met Europees energielabel op de markt. Sindsdien zijn er steeds meer apparaatcategorieën in de Europese energiewetgeving opgenomen. De labels zijn al verschillende keren bijgewerkt.
Het doel van de EU-energielabels is het verlagen van het energieverbruik van huishoudelijke apparaten in Europa. Dit gebeurt op twee manieren:
- Door klanten duidelijke vergelijkingscriteria te bieden en hen te helpen bij het kiezen van energiezuinigere producten, en
- Door bedrijven aan te moedigen om te investeren in de ontwikkeling van steeds energiezuinigere producten.
Energielabels bevatten waardevolle informatie, zoals het jaarlijkse energieverbruik, het geluidsniveau en het vermogen van een apparaat. Deze kleine labels bevatten een samenvatting van alle dingen waar u rekening mee moet houden wanneer u op zoek bent naar een nieuwe koelkast.
Wat staat er op het energielabel van de koelvriescombinatie?
Hier zie u hoe een EU-energielabel voor koelvriescombinaties eruitziet. De symbolen en cijfers betekenen het volgende:
Lees verder en ontdek wat de verschillende classificaties en waarden precies betekenen.
01.
Energieklasse (A+++ tot A+)
Sinds 2012 moeten koelvriescombinaties minimaal voldoen aan de specificaties van energieclassificatie A+. Winkeliers kunnen echter nog apparaten met lagere A en B-classificaties op voorraad hebben. A+ is niet slecht, maar een A+++ apparaat is goedkoper in gebruik en beter voor het milieu.
In het geval van koelvriescombinaties maakt omvang een groot verschil: hoe meer er moet worden gekoeld, hoe meer energie het apparaat verbruikt. Kies de omvang die u daadwerkelijk nodig hebt. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van ruimte en elektriciteit.
02.
Jaarlijks energieverbruik (kWh/jaar)
Behalve de energieklasse geven de energielabels van koelvriescombinaties het jaarlijkse geschatte energieverbruik in kWh aan.
Het jaarlijkse energieverbruik van elektrische apparaten wordt vaak berekend op basis van veronderstellingen. In het geval van een vaatwasmachine, bijvoorbeeld, wordt uitgegaan van een standaard wasbeurt die ongeveer vijf keer per week wordt uitgevoerd.
Het jaarlijkse energieverbruik van koelkasten kan echter redelijk nauwkeurig worden geschat, omdat een koelkast het hele jaar door 24 uur per dag, 7 dagen per week in bedrijf is. Als u weet hoeveel u voor je elektriciteit betaalt, kunt u berekenen hoeveel het apparaat u jaarlijks kost.
03.
Inhoud koelkast en vriezer (L)
Deze cijfers zijn vrij eenvoudig. Ze geven de inhoud van het koelkastgedeelte en het vriezergedeelte van een bepaalde koelvriescombinatie weer.
Deze cijfers en verhoudingen variëren afhankelijk van de configuratie van het apparaat. Koelkasten met een koel/vriesverhouding van 70/30, 60/40 en 50/50 zijn vrij eenvoudig te vinden. Dit is iets om rekening mee te houden, afhankelijk van uw eet- en winkelgewoonten.
04.
Geluidsniveaus (dB)
Het geluidsniveau in dB is de andere belangrijke waarde op het energielabel van de koelvriescombinatie. Moderne koelvriescombinaties zijn vrij stil. Alles boven 47 dB wordt als luid beschouwd. In de buurt van 60 dB zit u op het geluidsniveau van een gemiddeld gesprek. Natuurlijk wilt u niet dat jouw gesprekken door het geluid van de koelkast worden onderbroken.
Waarom is energie-efficiëntie belangrijk?
Om twee redenen:
1. Uw eigen huishoudbudget en
2. Het milieu
Koelvriescombinaties met een hogere energieklasse zijn vaak wat duurder, maar verbruiken minder energie. Door over te stappen op een energiezuinige koelkast kunt u uw energiekosten met wel 50% verlagen en die eerste investering in een paar jaar terugverdienen.
Energiekosten zijn wereldwijd snel gestegen. De moderne samenleving verbruikt steeds meer energie, terwijl de energiebronnen schaarser worden. Volgens de Europese Commissie kunnen de besparingen gedurende de levensduur van het apparaat oplopen tot wel 600 euro. En dan zijn de prijsverhogingen in die tijd nog niet eens meegerekend.
Misschien denkt u wel dat één koelkast het verschil niet zal maken. Maar u moet deze allemaal bij elkaar optellen. Energie-efficiëntie is belangrijker dan ooit nu onze natuurlijke hulpbronnen afnemen en de effecten van de mens op de natuur steeds meer toenemen.
Als alle inwoners van Europa een energiezuinige koelkast zouden hebben, zou elk jaar 4 TWh (dus 4.000.000.000 kWh) aan elektriciteit kunnen worden bespaard. Bovendien zou jaarlijks 1,5 miljoen ton kooldioxide (CO2) minder in de atmosfeer terechtkomen.