Dit hebt u nodig
Gereedschap:
Schaar of kartonsnijder, moersleutel, schroevendraaier, waterpas
Aansluitingen:
Een geaarde netaansluiting, geen verlengsnoeren of stekkerdozen en een watertoe- en -afvoer
Extra voorzieningen:
Een dubbele afvoerklep, sluitstuk
Moeilijkheidsgraad:
3/5
Benodigde tijd:
30 tot 45 minuten om u oude toestel te verwijderen
1,5 tot 2 uur om uw nieuwe toestel te installeren
Voordat u begint
Een toestel installeren, kan moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn. Lees deze waarschuwingen en richtlijnen dus goed voordat u begint.
- Zorg ervoor dat de netspanning en de watertoevoer zijn uitgeschakeld voordat u het oude toestel verwijdert.
- Trek ook de stekker van uw oude/nieuwe toestel uit het stopcontact als u het toestel verwijdert of installeert.
- Plaats het toestel alleen op een vlakke, stevige ondergrond die het gewicht van het toestel kan dragen. Plaats het toestel nooit op een vloer met vloerbedekking. De luchtstroom naar elektrische onderdelen aan de onderkant van het toestel wordt hierdoor beperkt, waardoor de onderdelen oververhit raken.
- Controleer bij ontvangst van het toestel of het niet is beschadigd tijdens het transport en of alle onderdelen en accessoires aanwezig en onbeschadigd zijn.
- Zorg ervoor dat u een geaard stopcontact hebt dat wordt beschermd door een zekering. Het gebruik en het stopcontact moeten voldoen aan de tabel met technische specificaties in de Beko-gebruikershandleidingen. Sluit het toestel niet aan op een verlengsnoer. Zorg ervoor dat het netsnoer niet bekneld raakt of vast komt te zitten.
- Raak een stekker nooit met natte handen aan. Haal een stekker nooit uit een stopcontact door aan de kabel te trekken. Houd altijd de stekkerkop vast en trek daaraan.
Uw oude toestel verwijderen
Zorg ervoor dat de hoofdkraan dicht is en dat het toestel niet aangesloten is op de netspanning. Als het toestel aan een keukenkastje is bevestigd, draait u de bevestigingsschroeven los. Schuif het toestel van zijn plaats.
Vergeet niet dat vaatwasmachines zwaar kunnen zijn. Wees voorzichtig wanneer u de uwe verplaatst. U kunt het toestel gemakkelijker verplaatsen als u het naar achteren kantelt en een oud tapijt onder de voorste poten plaatst. Vervolgens kunt u aan het tapijt trekken en de vaatwasmachine zo van haar positie trekken.
Nu kunt u bij de achterkant van het toestel en kunt u de elektrische aansluitingen en de water- en afvalwaterslang loskoppelen. Mogelijk hebt u daar een moersleutel of een tang voor nodig. Plaats een kom onder de waterkraan om eventueel lekkend water op te vangen en plaats de uiteinden van de toevoer- en afvalwaterslang in de kom.
Raadpleeg de lokale regelgeving voor het afvoeren van oude huishoudelijke toestellen. Mogelijk is er een ophaalservice beschikbaar in de gemeente waar u woont. Als u het toestel zelf verwijdert, hebt u hulp nodig, want u kunt het toestel niet alleen optillen en verplaatsen.
Uw nieuwe toestel voorbereiden op de installatie
Als het nieuwe toestel eenmaal in de gewenste ruimte staat, hebt u ruimte nodig om het uit te pakken. Verwijder de buitenverpakking met een schaar of een kartonsnijder. Knip of snijd niet te diep, want anders kunt u krassen op het toestel veroorzaken. Verwijder al het karton en het piepschuim.
Mogelijk zit er verpakkingsmateriaal onder het toestel. Wees voorzichtig wanneer u het toestel optilt om dat te verwijderen. Verwijder vervolgens zo snel mogelijk alle stickers en afdekkingen van het display. Hoe langer ze blijven zitten, hoe moeilijker het is om ze te verwijderen.
Controleer na het uitpakken of alle onderdelen en accessoires aanwezig en onbeschadigd zijn. Het gaat hierbij om een gebruikershandleiding, een bestekmand, een zouttrechter, een teststrookje voor de pH-waarde en een geluidsdempende strip (sommige modellen). Bij uw model worden mogelijk extra accessoires geleverd.
Aan de achterkant van het toestel ziet u een watertoevoerslang (donkere tint), een afvalwaterslang (lichtere tint) en een stroomkabel. De slangen worden door twee kunststof klemmen op hun plaats gehouden.
Plaats het toestel nu dicht bij de daarvoor bestemde ruimte en zorg ervoor dat u uw gereedschap bij de hand hebt.
Het nieuwe toestel installeren
Als u een oud toestel vervangt, beschikt u al over een geschikte ruimte voor het nieuwe toestel en over de openingen in de kastjes voor de slangen of snoeren. Als u echter voor het eerst een toestel installeert, moet u mogelijk openingen voor de slangen of het netsnoer in de kastjes boren.
Het is gemakkelijker als u een speciale watertoevoer voor een vaatwasmachine hebt. Als dit echter niet het geval is, moet u een dubbele afvoerklep aanschaffen, zodat u de watertoevoer van de gootsteen kunt gebruiken. Via een dubbele klep kunt u twee slangen aansluiten op één watertoevoer. Er zijn veel kleppen beschikbaar op de markt, dus volg de instructies bij het desbetreffende product.
Nu kunt u het toestel aansluiten op het water en de afvoer. Haal eerst de waterslang uit de klem die de slang op zijn plaats houdt. Koppel de afvoerslang nog niet los. Deze moet vast blijven zitten op het toestel, om te voorkomen dat er afvoerwater terugstroomt in het toestel.
Sluit het uiteinde van de waterslang aan op de watertoevoer (de afzonderlijke toevoer of de dubbele afvoerklep die zojuist is genoemd). U kunt de aansluiting vastzetten door de kunststof bout met de hand vast te draaien. Als de watertoevoer is aangesloten, kunt u de hoofdkraan inschakelen.
Vervolgens sluit u het toestel aan op de afvoer. Ongeacht of u de afvoerslang aansluit op een speciale afvoer of op de afvoerpijp van uw gootsteen, de slang moet zich op een hoogte van 50 tot 100 cm van de grond bevinden.
Als er een speciale afvoeropening voor de vaatwasmachine in de muur zit, kunt u het uiteinde van de afvoerslang daar gewoon in steken. Het uiteinde van de afvoerslang moet ongeveer 12 cm diep in de afvoeropening worden geduwd.
Als u geen speciale afvoer hebt, moet u de afvoerslang aansluiten op de afvoerpijp van de gootsteen. Deze vindt u onder de gootsteen. In de zwanenhals ziet u een extra klep naar de afvoerpijp. Als er eerder een vaatwasmachine was geïnstalleerd die deze afvoermethode gebruikte, is er waarschijnlijk al een sluitstuk aangesloten op de zwanenhals.
Als u voor het eerst een toestel op deze plek installeert, moet u mogelijk zelf een sluitstuk aansluiten. Dat is vrij eenvoudig. Schroef de beschermkap van de extra klep los en schroef het sluitstuk op zijn plaats. Zorg dat u plastic stoppen van het sluitstuk of de zwanenhals verwijdert.
Nu kunt u de afvoerslang aansluiten op het sluitstuk. Duw het rubberen uiteinde van de afvoerslang over het sluitstuk en zet de slang vervolgens stevig vast met de meegeleverde metalen klem.
Opmerking: een afvoerslang die langer is dan vier meter heeft een negatief effect op het wasresultaat.
De elektrische aansluiting tot stand brengen
Nu u het toestel hebt aangesloten op de wateraf- en toevoer, kunt u de stroom aansluiten. Het toestel moet rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten met een schakelaar die is aangesloten op de zekeringinstallatie van de woning.
Gebruik geen verlengsnoer of stekkerdoos. Probeer een beschadigd netsnoer niet zelf te repareren of te vervangen. Dit moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerd monteur. Vervolgens kunt u de stroom inschakelen.
Nu is het toestel volledig aangesloten en kunt u het op zijn plaats duwen. Zorg ervoor dat de slangen en het netsnoer niet kunnen vastraken of knikken wanneer u het toestel weer op zijn plaats duwt.
Kijk nu met een waterpas of het toestel recht staat. U kunt de poten met de hand of met een moersleutel afstellen door aan de bouten op de poten te draaien. Het is belangrijk dat het toestel waterpas staat, anders kan het tijdens gebruik schudden of bewegen.
Voor het eerste gebruik
Voordat u het toestel kunt gebruiken, moet u nog een paar instellingen kiezen.
Eerst moet u de vaatwasmachine aanpassen aan de waterhardheid in uw regio. Gebruik het teststrookje voor de pH-waarde dat bij uw toestel werd geleverd om vast te stellen hoe hard het water is.
Laat de kraan een minuut lopen en vul vervolgens een glas water. Dompel het teststrookje in het water en laat het een minuut inwerken. Teststrookjes voor de pH-waarde kunnen variëren, dus raadpleeg de gebruikershandleiding om te zien hoe u ze moet interpreteren. Als u de hardheid van het water hebt vastgesteld, moet u de vaatwasmachine op basis hiervan instellen.
U moet het toestel zowel intern als via het bedieningspaneel aanpassen aan de waterhardheid. De methode hiervoor kan weer per model verschillen. Volg daarom de instructies in de gebruikershandleiding. In de gebruikershandleiding wordt duidelijk uitgelegd welke instelling geschikt is voor de waterhardheid in uw regio. Zorg er wel voor dat de interne instelling overeenkomt met de instelling op het bedieningspaneel.
Opmerking: als het water zeer hard is, moet u mogelijk een waterfilter gebruiken. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie. U kunt de gebruikershandleiding hier downloaden. Zoek de juiste handleiding met het modelnummer van het product.
Voordat u het toestel kunt gebruiken, moet u vaatwaszout en glansspoelmiddel toevoegen. U vindt het zoutreservoir aan de binnenkant van de vaatwasmachine. Verwijder de dop van het reservoir en giet ongeveer een liter water in het reservoir.
Gebruik vervolgens de zouttrechter die bij het toestel werd geleverd om het reservoir te vullen met zout. Zodra het reservoir vol is, stroomt het water over.
Het is belangrijk om de meegeleverde trechter te gebruiken, omdat het vaatwaszout een bijtend effect kan hebben op de metalen oppervlakken in het toestel. Veeg eventueel gemorst zout weg.
Opmerking: als het water bijzonder zacht is, hoeft u mogelijk geen vaatwaszout te gebruiken. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor meer informatie.
Vul vervolgens het glansspoelmiddelreservoir, dat zich naast het bakje voor het vaatwasmiddel bevindt. Draai de dop los en vul het reservoir helemaal met glansspoelmiddel. Plaats de dop terug en draai deze weer op zijn plaats tot u een klik hoort.
De eerste keer laten draaien
Nu het toestel is geïnstalleerd en ingesteld, is het tijd om het aan te zetten!
Kies een kort programma en start het toestel zonder vaat en zonder vaatwasmiddel. Controleer op lekkage, overmatige trillingen of vreemde geluiden. Als u deze handleiding hebt gevolgd, zou alles in orde moeten zijn. Als u toch problemen ontdekt, kunt u het beste contact opnemen met een gekwalificeerd monteur.
Nu hebt u uw nieuwe Beko-vaatwasmachine geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u weet hoe u de vaatwasmachine correct inlaadt en raadpleeg de gebruikershandleiding om te zien hoeveel vaatwasmiddel u moet gebruiken. U kunt de handleiding ook hier downloaden. Gebruik het modelnummer van uw product.
Veel plezier met uw nieuwe toestel!